Co znamená pojem akumulační krbová kamna

Akumulační krbová kamna

Akumulace tepla v kamnářském řemesle má své místo od nepaměti. V každé chalupě byla kachlová nebo omítaná kamna, jejichž jádro tvořilo šamotové ohniště a alespoň krátký tahový systém, který dokázal vyprodukované teplo zachytit a vracet zpět v době, kdy nebylo možné kamna obsluhovat. Na konci 20. století se spolu s vývojem kamnářských materiálů dostala akumulace i do staveb sálavých krbů a někteří výrobci začali vyvíjet krbová kamna se schopností akumulovat teplo.

 

Akumulační krbová kamna Austroflamm - Fynn Xtra

 

Umístění akumulační hmoty

Je velký rozdíl, jestli máme těžký akumulační materiál na plášti kamen nebo přímo na spalovací komoře. Můžete se setkat s modely tzv. „akumulačních“ kamen, kde se spoléhá na keramické kachle na plášti zavěšené na ocelové konstrukci kolem ohniště. Z vnitřní strany kachle máme teplotu kolem 100°C a z vnější je pokojová teplota. Kachle pak není schopna držet dlouhodobě teplo a neustále ho předává do interiéru. Po vyhasnutí kamen pak rychle klesá teplota na vnější straně kachle pod 40°C a přestáváme po hodině až dvou vnímat jejich teplo.

Správné umístění akumulační hmoty je uvnitř kamen mezi ohništěm a pláštěm. Pokud mohou ještě spaliny předat své teplo do této hmoty, tím lépe. Díky panu Einsteinovi víme, že energie je přímo závislá na hmotnosti, a tak i tady platí, že čím víc hmoty do kamen přidáme, tím větší schopnost zachytit teplo kamna budou mít. Někteří výrobci mluví o akumulačních kamnech, i když jejich přidaná hmota má 20-40kg - například Romotop s volitelnou akumulací. Takováto kamna vám budou vyzařovat teplo maximálně 2-3 hodiny. A pak jsou tady výrobci, kteří dávají speciální akumulační hmotu v množství 100 a více kg - například u výrobce Austroflamm. Tam se pak můžete spolehnout na dobu sálání tepla po vyhasnutí více než 10 hodin. U některých modelů nabízí Austroflamm a Leda zákazníkovi volbu, jestli chce daný model jako běžný horkovzdušný nebo jestli ho chce dovybavit speciální akumulační hmotou ve formě závěsných panelů na ohniště. Obvykle bývá množství této hmoty HMS kolem 60-70 kg, což vám dá nějakých 4-6 hodin akumulace.

 

Vyobrazení vyzařování tepla v závislosti na čase.

 

Materiál pro akumulaci

Na trhu se dají najít různé druhy akumulačních hmot. Naštěstí fyzika je v tomto případě velmi jednoduchá. Obecně se dá říct, že čím větší hustota materiálu, tím větší akumulační schopnost bude mít. Obyčejný kamnářský šamot s hustotou 1900kg/m3 není nějak výrazný akumulátor ve srovnání s jinými speciálními materiály. Přírodní kameny jako mastek nebo serpentinit mají už hustotu kolem 2700kg/m3 a speciální lité akumulační hmoty na bázi magnesitu přesahují i 3000kg/m3, které jsou například u modelů Austroflamm Xtra a HMS. U některých výrobců pak najdete jako akumulační materiál těžkou litinu s hustotou 7000kg/m3 - například u výrobce Leda -  krbová kamna Colona Lite a Novia Plus.

 

Jednotlivé akumulační hmoty

 

Jak správně topit v akumulačních krbových kamnech

V běžných horkovzdušných krbových kamnech uživatel využívá spíše dlouhé doby hoření s nízkou teplotou, aby nepřetápěl interiér a nemusel tak často přikládat. Následkem je pak více znečištěná spalovací komora,  sklo a spalinová cesta a s tím pak související vyšší nároky na čištění od sazí. Naproti tomu u akumulačních sálavých kamen je kladen větší důraz na vyšší teplotu spalování, protože akumulační materiály s vyšší teplotou mají vyšší schopnost akumulovat.

Obvykle pak u akumulačních kamen Austroflamm (řada Xtra) je zátop proveden s 3kg dřeva a pak následují dvě přiložení po 2,5kg. Přívod vzduchu minimálně na 50%, doba hoření jedné dávky cca 50-60 minut. Po spálení tohoto množství dřeva jsou kamna nabitá a vracejí vám zpětně mírné sálavé teplo po dobu 10-12 hodin.

U kamen Leda Colona dokonce stačí spálit pouze jednu dávku dřeva 4,2kg a dále už nepřikládat a nabijete kamna na 12 hodin. V přechodových obdobích sezóny tak stačí jednou denně škrtnout sirkou a máte teplo na 24 hodin, v zimních měsících pak topíte ráno jednu dávku a večer druhou dávku. Výsledkem tohoto postupu provozování je čisté spalování o vysoké teplotě a minimální nároky na čištění a údržbu.

 

Akumulační krbová kamna Leda - Colona Lite

 

Pro koho jsou vhodná akumulační krbová kamna

S rychlým vývojem technik a materiálů pro zateplení domů je dnes nutné dávat velký pozor na správné dimenzování výkonu krbů a kamen pro novostavby. Pokud chcete vidět hezký oheň a nechcete mít úplně malá kamínka a sklíčko, je akumulace tepla uvnitř kamen nejlepší současnou cestou pro nízkoenergetické či pasivní domy. Užijete si 3-4 hodiny pěkného čistého ohně a pak se vám vrací dlouho mírné sálavé teplo zpět. Zpětná vazba od desítek našich zákazníků nám tyto naše zkušenosti potvrzuje. Podívejte se na naši nabídku akumulačních kamen od špičkových výrobců Austroflamm a Leda a oživte vás interiér živým ohněm bez přetápění.

 

 Krbová kamna s volitelnou akumulací Austroflamm - Heidi Back

 

Potřebujete s čímkoliv poradit?

Pokud stále váháte, nebojte se nám zavolat či napsat, kamnářskému řemeslu se věnujeme od roku 1998 a zkušeností máme dostatek. K dispozici je také showroom v Plzni v Krašovské ulici, kde je celá řada kamen vystavena a pokud si uděláte čas na to nás navštívit, uděláme vám jasno v této problematice.

 

Za tým Kamna Helios,

                     

Martin Pavlíček                           Štěpán Hradil

   +420 605 112 202                        +420 704 602 130