Jak vybrat krbová kamna

Několik rad pro vás, jak si chytře vybrat krbová kamna

Vybrat si správně topidlo pro svůj interiér není úplně jednoduchá záležitost. První a zásadní rada je svěřit tento úkol spíše odborníkovi, který zná příslušné normy a směrnice. Pokud uvidí plány domu a prozradíte mu, co od krbových kamen očekáváte, dokáže vám i s ohledem na širší souvislosti dobře poradit. Pokud si ale i přes to chcete krbová kamna vybrat sami, připravili jsme pro vás pár nezbytných rad.

 

Očekávání

Nejdříve si ujasněte, co od krbových kamen očekáváte. Vězte, že krbová kamna nikdy nejsou navrhována a vyráběna jako hlavní a jediný zdroj pro vytápění domů. K tomuto účelu slouží kotle a jakékoliv kompromisy u krbových kamen s výměníkem nejsou podle nás tou správnou cestou. Krbová kamna jsou alternativní lokální topidlo zpravidla pro přitápění jedné místnosti, případně při dlouhodobém provozu lze očekávat časem průchod tepla i do přilehlých místností. Nejčastěji se krbová kamna využívají pro pokrytí tepelných ztrát domu v přechodových obdobích (podzim, jaro) a pro zvýšení tepelného komfortu (přitápění) v zimních měsících. Tomuto účelu jsou krbová kamna podřízena.

Výkon - tepelná ztráta

Důležité je znát tepelnou ztrátu místnosti, kterou byste měli najít v projektové dokumentaci vašeho domu v sekci vytápění. Pokud budete vybírat mezi běžnými krbovými kamny, neměl by jejich výkon výrazně překračovat tuto hodnotu tepelné ztráty. V opačném případě byste váš interiér přetápěli, provoz kamen byste nadměrně škrtili a pak byste neměli optimální teplotu spalování a docházelo by k nadměrnému zanášení spalinové cesty, špinění skla a špatnému odtahu do komína.

 

Akumulace ano/ne

Pro novostavby s dobrými tepelně izolačními vlastnostmi jsou dnes vhodnější spíše topidla s alespoň nějakou formou akumulace tepla, ideálně v řádu alespoň 4-6 hodin. V takovýchto krbových kamnech s akumulací si užijete dostatek atmosféry s velkým prosklením do ohně a zároveň okamžitý výkon kamen bude dostatečně nízký. Nakumulované teplo se pak po dohoření vrací ve formě mírného dlouhodobého sálavého tepla zpět. Velmi dobře mají akumulaci zpracovanou kamna od Austroflammu (řady Xtra nebo HMS) a od Ledy (řada Colona/Colona Lite).

 

Další věcí, kterou musíte při výběru zohlednit, jsou parametry vašeho komína. Jeho plošný průřez musí být vždy větší nebo roven spalinovému hrdlu na krbových kamnech a účinná výška alespoň 4 metry. Je vhodné si komín před výběrem kamen nechat zkontrolovat revizním kominíkem a při revizi se s ním poradit. U všech kamen v naší nabídce lze volit připojení jak shora, tak zezadu.

Přívod vzduchu z exteriéru (EPV/CPV)

Řada lidí se nás ptá, jestli si mají připravit přívod vzduchu v podlaze. Většina modelů je na připojení externího vzduchu připravená. Některé modely mají přípojku přímo zdola z podlahy, pak je nutné připravit tento přívod opravdu přesně na místo, kde chcete kamna mít. Druhou možností je připojení zezadu, kdy přívod vede buď ze zdi nebo z podlahy přímo u zdi a kamna tak musí být od zdi odsazena alespoň 15cm, aby se dal vzduch připojit. V každém případě u novějších domů vzduch z exteriéru rozhodně doporučujeme přivést, zabráníte tím tvorbě podtlaku v interiéru, snížíte riziko podkuřování při přikládání a hoření vám nebudou negativně ovlivňovat domácí odtahové spotřebiče (digestoře, odsavače v koupelnách apod.).

 


Podpora

Pokud stále váháte, nebojte se nám zavolat či napsat, kamnářskému řemeslu se věnujeme od roku 1998 a zkušeností máme dostatek. K dispozici je také showroom v Plzni v Krašovské ulici, kde je celá řada kamen vystavena a pokud si uděláte čas, my vám uděláme jasno v této problematice.

Za tým Kamna Helios,

 

                

 

Martin Pavlíček                      Štěpán Hradil

+420 605 112 202                   +420 704 602 130